Instagram rebfreInstagram rebfreInstagram rebfreInstagram rebfreInstagram rebfreInstagram rebfreInstagram rebfreInstagram rebfre

MINA FAVORIT JULRECEPT

| CHRISTMAS, RECIPEE

SEG SAFFRANSKOLA

INGREDIENSER

6 dl strösocker

200 g smör

4 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 påsar (1g) saffran

GÖR SÅHÄR;

1. Häll i alla ingredienser i en stor kastrull (gärna tjockbottnad), allt ska smältas ihop under omrörning på medelhög värme.

2. Ta fram en ugnsform och klä in den i bakplåtspapper, jag tog en brödform för att få en kolan lite högre.

3. Sedan så är det bara att hålla koll på kolan medan den kokar upp. Jag brukar alltid göra kulprov med ett litet vattenglas (man häller kolan i ett glas med kallt vatten och ser om man kan rulla kolan till en kula, när man kan det är kolan är klar) men den här gången använde jag en mattermometer och då behöver temperaturen bli 122 grader.

4. Häll sedan kolan i formen och förvara den i kylen ett par timmar.

5. Skär upp kolan och slå in i bakplåtspapper

KNÄCK MED HAVSSALT

INGREDIENSER:

(Dubbel sats)

4 dl socker

4 dl grädde

4 dl sirap

Några nypor havssalt

GÖR SÅHÄR:

- Koka upp i tjockbottnad kastrull

- Låt knäcken koka tills den är ca 122 grader

- Häll upp knäcken i knäckformar & strö över havssalt

- Ställ i kylen i ett par timmar innan du serverar. NOM NOM!

VARM CHOKLAD MED PEPPARKAKSMAK

INGREDIENSER

4 dl mjölk

2 msk kakao

4 rutor mjölkchoklad

1 tsk kanel

2 krossade pepparkakor

1/2 tsk pepparkakskrydda

1 msk sirap

TOPPING

Vispad grädde, mini marshmallows & 1 pepparkaka

GÖR SÅHÄR:

- Häll i en kastrull och rör om

- När chokladen kokat upp, häll den i en mysig kopp och toppa med mini marshmallows, strödd kakao och pepparkakssmulor.

FRÖKNÄCKE

INGREDIENSER:

1 krm salt, 2 dl solroskärnor, 1 dl sesamfrön, 1 dl pumpakärnor, 2 dl rismjöl, 2 dl varmt vatten, 1 dl olivolja & flingsalt till toppingen.

GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla frön och kärnor med majsmjöl och salt.

Tillsätt olja och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det.

Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper.

Skär små sträck på själva "degen" så det det blir lättare sen att bryta knäcket.

Strö över flingsalt.

Grädda brödet i mitten av ugnen i ungefär 70 min.

Servera med ost & marmelad eller bara med smör. Eller ät som dom är. MUUUMS så gott!

Just nu håller jag faktiskt på med ännu grej, så håll utkik efter nästa recept. Choklad-granola står på schemat!

VARM CHOKLAD MED NUTELLA

INGREDIENSER:

- 2 dl mjölk

- 3 tsk kakao

- 2 matskedar Nutella.

- 1 handfull mini mashamallows.

GÖR SÅHÄR:

Värm mjölken. Rör i kakao och nutella. Häll upp den varma drycken i en stor kopp. Toppa sedan med lite mashmallows, nötter & Nutella om man vill det.

SAFFRANSBULLAR MED VANILJFYLLNING

INGREDIENSER:

1 pkt jäst för söta degar eller torrjäst. 150 gram smör

5 dl mjölk

2 kuvert med saffran

1 1/2 dl socker

1 burk ( 250 g) kvarg

1/2 tsk salt

1 ägg

cirka 16 dl mjölmix glutenfri. Lailas (den blå) är bäst. Kör enbart på den för bästa resultat!

Vaniljkräm: 5 dl mjölk 1 vaniljstång

1/2 dl socker

7 äggulor

1 1/2 dl maizena

50 gram mjukt smör

GÖR SÅHÄR:

Det bästa är att börja med vaniljfyllningen : Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med vaniljstången.

Låt koka upp tillsammans under omrörning, ta upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas.

Nu kan du börja med vetedegen.

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.

Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.

Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.

Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.

with love Rebecca 

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,
Men alltså mums mums mums!!! Blir så sugen på att baka nu 😍😍😍
nouw.com/matildaberlin
hedvigs
hedvigs,
Åh så mycket gott🤤 Knäcke blev jag sugen på att göra nu😊
nouw.com/hedvigs
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229